Для роздумів...


ЛИСТ АВРААМА ЛІНКОЛЬНА ВЧИТЕЛЕВІ СИНА

...Я розумію, він пови­нен буде дізнатися, що не всі люди справедливі, не всі щирі. Але навчіть його, що на кожного негідника зна­йдеться герой, що на всякого егоїстичного політика зна­йдеться відданий лідер. 

Навчіть його того, що якщо є ворог, то знайдеть­ся і друг. На це потрібен час, я знаю, але, якщо можете, навчіть його того, що заро­блений долар значно цінні­ший, ніж п'ять знайдених. Навчіть його програвати, а також насолоджуватися пе­ремогами.

Якщо зможете, порятуй­те його від заздрощів, на­вчіть таємниці неголосного сміху. Дозвольте йому рано пізнати, що здобувати пере­могу над задираками і хваль­ками найлегше. Якщо може­те, навчіть його цікавитися книгами...

І дайте йому також віль­ний час, щоб він міг помір­кувати над одвічними та­ємницями: птахами в небі, бджолами в променях сонця і квітами на зелених схилах пагорба.

Коли він буде в школі, на­вчіть його тому, що наба­гато почесніше зазнати не­вдачі, ніж шахрувати... На­вчіть його довіряти власним ідеям, навіть якщо хтось каже йому, що він помиля­ється... Навчіть його бути м'яким із м'якими людьми і жорстоким із жорстокими.

Постарайтеся дати мо­єму синові силу не слідувати за натовпом, коли всі долу­чаються до сторони, що здо­була перемогу... Навчіть його вислуховувати всіх людей, од­нак навчіть його також усе те, що він чує, розглядати під кутом істини й відбирати тільки добре.

Якщо можете, то навчіть його сміятися у смутку... Навчіть його, що не треба соромитись сліз. Навчіть його сміятися із циніків й остерігатися надмірної солодкавості.

Навчіть його продавати свої мізки та силу м'язів за най­вищою ціною, але ніколи не торгувати ні серцем, ні душею.

Навчіть його не слухати натовпу, який кричить та виє, але встати і битися, якщо він переконаний, що має рацію.

Поводьтесь із ним м'яко, але без зайвої ніжності, тому що лише випробуван­ня вогнем дає сталь висо­кої якості. Дозвольте йому мати мужність, аби бути нетерпимим (до всього по­ганого)... Дозвольте йому мати терпіння, щоби ста­ти хоробрим.

Навчіть його завжди мати велику віру в себе, бо тоді він завжди матиме ве­лику віру в людство.

Це нелегка справа, але подумайте, що ви можете зробити... Він такий до­брий, мій син!

Коментарі